wtorek, 7 marca 2017

♡ Zdrowy mus kakaowy z twarogiem ♡



Po powrocie z Portugalii porządnie wzięłam się za siebie. O ile regularne ćwiczenia nie sprawiają mi problemu to gorzej jest z utrzymaniem odpowiedniej diety. Kiedy tylko miałam ochotę na coś słodkiego od razu sięgałam po ukryte w szafkach czekolady i inne słodycze. Stwierdziłam, że coś trzeba z tym zrobić, a nie chcę też męczyć się i łaknienia na słodycze zupełnie nie zaspokajać. Postanowiłam, że jak najczęściej tworzyć będę fit słodycze żeby nie musieć martwić się o kaloryczność słodkości i podjadać z czystym sumieniem. Tym razem postanowiłam zrobić zdrowy mus! Na pewno to świetny pomysł dla fanów twarożku, który w musie jest mocno wyczuwalny. Poza tym to dobra alternatywa na przekąskę lub podwieczorek. Do dzieła! 



Składniki: 

Warstwa kakaowa
250 g twarogu chudego 0%
100 g jogurtu naturalnego
pół szklanki mleka
1 łyżka kakao
2 łyżki miodu
0,75 łyżki żelatyny

Warstwa z chia
100 g mleczka kokosowego
2 łyżki mleka
1 łyżka nasion chia
1 łyżka ksylitolu (można zamienić innym cukrem/słodzikiem)
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki agaru (można użyć żelatyny)

Przepis:

Żelatynę zalewamy wodą jedynie do przykrycia i odstawiamy na 10 minut. W garnuszku zagotowujemy mleko, dodajemy kakao, miód, jogurt i twarożek. Masę dobrze blendujemy lub mielimy (aby grudki twarogu były jak najmniej wyczuwalne). Do ciepłej masy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest wystarczająco ciepła, aby rozpuścić żelatynę można chwilę podgrzać. Uważać żeby masy nie zagotować! Zagotowana żelatyna straciłaby właściwości żelujące. Przelewamy do silikonowej formy lub salaterek i wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki na warstwę z chia oprócz agaru podgrzewamy w garnuszku ciągle mieszając. Kiedy masa się zagotuje dodajemy agar i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Jeśli korzystamy z żelatyny postępujemy tak jak z warstwą kakaową - najpierw zalewamy żelatynę i zostawiamy do napęcznienia, dodajemy do ciepłej masy, ale nie gotujemy!!!
Przelewamy na lekko stężałą masę.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli deser robimy w silikonowej formie najlepiej wsadzić ją na kilka godzin do zamrażarki. Łatwiej nam będzie wyjąć go później z formy i zachować piękny kształt. Należy jednak pamiętać, że deser z zamrażarki będzie twardy prawie jak kamień i trzeba będzie odczekać około 2 godziny zanim powróci do odpowiedniej konsystencji. Pamiętajcie, że proporcje deseru można zmieniać według własnych upodobań. Dla tych, którzy lubią twarożek ta wersja powinna być odpowiednia. Dla fanów fit ptasiego mleczka z tego przepisu (link) dobrym pomysłem będzie zwiększenie składników na warstwę chia, a zmniejszenie warstwy z twarożkiem.
Żeby było jeszcze pyszniej deser można podawać z owocami! 

Smacznego! 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz