wtorek, 11 kwietnia 2017

Brownie z burakiem pod bezową chmurką ✿


Od dawna przymierzałam się do zrobienia fajnego czekoladowo-warzywnego ciasta. Decyzja zapadła - robię brownie z burakiem! Podstawowy przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów Moje Wypieki (link do przepisu). Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś nie zmieniła i nie dodała. Padło oczywiście na bezę (którą po prostu uwielbiam!) i... Wyszło przepysznie! Ciasto jest mocno czekoladowe, mokre i niebanalne! Zachęcam Was serdecznie do wypróbowania przepisu!



Składniki (na formę 19cm x 28cm):

Na brownie:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
170 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
3 duże jajka
0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
200 g ugotowany buraków (u mnie był to jeden burak), niesolonych i startych na najmniejszych oczkach tarki

Na bezę:
2 białka
pół szklanki cukru (najlepiej drobnego)
szczypta soli

Przepis:
Zaczynamy od brownie. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać drobno połamaną czekoladę. Wymieszać do połączenia i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Do miski wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej i lekko roztrzepać masę. Dodać sos czekoladowy (może być jeszcze lekko ciepły) i wymieszać do połączenia składników. Do gotowej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą tylko do połączenia składników. Dodać startego buraka i całość wymieszać.
Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
W tym czasie robimy bezę!
Białka miksujemy ze szczyptą soli. Po około 2/3 minutach zacząć partiami dodawać cukier. Ubić na sztywno. Wyłożyć na wyjęte prosto z piekarnika brownie. Temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec ciasto jeszcze około 25 minut.

Gotowe! Smacznego!




1 komentarz: