Niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na daktylowe batoniki kakaowo-kokosowe. Tym razem mam coś nowego! Kilka dni temu spróbowałam orzechowego batonika Dobra Kaloria i musiałam zrobić swoją domową wersję. Według mnie są cudowne! Słodkie, zdrowe i pyszne. A co najważniejsze - do wykonania w kilka minut! Wystarczą tylko 3 składniki. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki (na około 4 batoniki):
200 g daktyli
90 g orzeszków ziemnych
10 g zbóż ekspandowanych (u mnie owies i orkisz)
Przepis:
Daktyle namoczyć w niewielkiej ilości wody przez około 15/20 minut.* Odsączyć i zblendować. Orzeszki posiekać drobno i dodać do daktyli wraz ze zbożem ekspandowanym. Wymieszań i przełożyć do formy na papier do pieczenia. Rozpłaszczyć (to chyba najtrudniejszy moment, ponieważ masa jest mocno klejąca). Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Pokroić na 4 batoniki (lub więcej) i gotowe! Przechowywać w zamrażarce lub w lodówce.
* Możecie pominąć ten krok jeśli używacie miękkich, świeżych daktyli. Te suszone są dosyć twarde i blender może sobie z nimi nie poradzić.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz