niedziela, 30 kwietnia 2017

❤ Daktylowe batoniki z orzeszkami ziemnymi - szybko i zdrowo ❤


Niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na daktylowe batoniki kakaowo-kokosowe. Tym razem mam coś nowego! Kilka dni temu spróbowałam orzechowego batonika Dobra Kaloria i musiałam zrobić swoją domową wersję. Według mnie są cudowne! Słodkie, zdrowe i pyszne. A co najważniejsze - do wykonania w kilka minut! Wystarczą tylko 3 składniki. Zapraszam do wypróbowania! 


Składniki (na około 4 batoniki): 
200 g daktyli 
90 g orzeszków ziemnych 
10 g zbóż ekspandowanych (u mnie owies i orkisz) 

Przepis:

Daktyle namoczyć w niewielkiej ilości wody przez około 15/20 minut.* Odsączyć i zblendować. Orzeszki posiekać drobno i dodać do daktyli wraz ze zbożem ekspandowanym. Wymieszań i przełożyć do formy na papier do pieczenia. Rozpłaszczyć (to chyba najtrudniejszy moment, ponieważ masa jest mocno klejąca). Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Pokroić na 4 batoniki (lub więcej) i gotowe! Przechowywać w zamrażarce lub w lodówce. 

* Możecie pominąć ten krok jeśli używacie miękkich, świeżych daktyli. Te suszone są dosyć twarde i blender może sobie z nimi nie poradzić.

Smacznego!








  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz