czwartek, 13 października 2016

Kawowa uczta - torcik kawowy z czekoladowym ganache i bezami




Minęło sporo czasu od mojej ostatniej wizyty tutaj. Nie znaczy to jednak, że przez ten czas nic nie robiłam. Wręcz przeciwnie! Szczególnie ostatnio w mojej kuchni dzieją się cuda. Próbuję nowych przepisów, udoskonalam stare i chętnie podzielę się z wami przepisem na torcik czekoladowo-kawowy. Jeśli chodzi o biszkopt jak zwykle skorzystałam z niezawodnego przepisu ze strony Moje Wypieki, jednak w zmienionych proporcjach ze względu na mniejszą formę. Torcik na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kawy. Poza tym prezentuje się bardzo efektownie, a wcale nie jest taki trudny. Powodzenia!




Składniki:

Biszkopt (tortownica o śr. 19 cm):
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki kakao
4 jajka

Nasączenie:
3/4 szklanki wody
2 łyżki wódki
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny

Krem kawowy:
250ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
1 śmietan-fix
3 łyżki mocnej kawy

Czekoladowy ganache:
100g czekolady mlecznej
80ml śmietany kremówki

Bezy kawowe (z przepisu 4 sposoby na bezy):
2 białka jaj
130g drobnego cukru
2-3 łyżeczki mocnej kawy
szczypta soli

Dowolna czekolada do ozdoby

Przepis:

Biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy. Kiedy będą dość sztywne dodajemy powoli partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka (również powoli, nie wszystkie naraz). Kiedy składniki połączą się przestajemy miksować i partiami dodajemy przesianą mąkę, a następnie kakao. Mieszamy metalową łyżką lub szpatułką. Nie za długo, jedynie do połączenia składników.
Spód tortownicy przekładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto natychmiast z piekarnika i rzucamy na ziemię z wysokości około 40cm. Wyjmujemy z formy dopiero po ostygnięciu.

Składniki do nasączenia połączyć i przecięty na 2 lub 3 części biszkopt dokładnie nasączyć.

Krem
Śmietankę miksujemy. Po około 2 minutach dodajemy śmietan-fix. Partiami zaczynamy dodawać przesiany cukier puder. Mniej więcej 1/3 kremu oddzielamy, aby pokryć nim wierzch tortu. Do reszty kremu dodajemy kawę. Jeszcze chwilę miksujemy do połączenia i przekładamy kremem tort. Wierzch smarujemy dokładnie jaśniejszym kremem (bez kawy).

Ganache
Śmietankę podgrzewamy uważając żeby jej nie spalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Czekamy kilka minut i zaczynamy mieszać aby dokładnie rozpuścić czekoladę i połączyć ją ze śmietanką. Czekamy aż ganache będzie miał odpowiednią konsystencję (kilka minut) i polewamy nim tort.

Beziki (do dekoracji)
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec partiami dodajemy cukier. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia. Przekładamy do szprycy i wyciskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Bezami i czekoladą dekorujemy tort.

Smacznego!














2 komentarze:

  1. Czy kawa do kremu i do bezow ma być dodana w granulkach - rozpuszczalna? Czy należy przed dodaniem ja rozpuścić w odrobinie wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, dopiero teraz zauważyłam pytanie! Oczywiście rozpuszczona (u mnie była to mocna kawa z ekspresu)

      Usuń