Minęło sporo czasu od mojej ostatniej
wizyty tutaj. Nie znaczy to jednak, że przez ten czas nic nie
robiłam. Wręcz przeciwnie! Szczególnie ostatnio w mojej kuchni
dzieją się cuda. Próbuję nowych przepisów, udoskonalam stare i
chętnie podzielę się z wami przepisem na torcik
czekoladowo-kawowy. Jeśli chodzi o biszkopt jak zwykle skorzystałam
z niezawodnego przepisu ze strony Moje Wypieki, jednak w zmienionych
proporcjach ze względu na mniejszą formę. Torcik na pewno
przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kawy. Poza tym prezentuje
się bardzo efektownie, a wcale nie jest taki trudny. Powodzenia!
Składniki:
Biszkopt (tortownica o śr. 19 cm):
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki kakao
4 jajka
Nasączenie:
3/4 szklanki wody
2 łyżki wódki
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
Krem kawowy:
250ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
1 śmietan-fix
3 łyżki mocnej kawy
Czekoladowy ganache:
100g czekolady mlecznej
80ml śmietany kremówki
Bezy kawowe (z przepisu 4 sposoby na
bezy):
2 białka jaj
130g drobnego cukru
2-3 łyżeczki mocnej kawy
szczypta soli
Dowolna czekolada do ozdoby
Przepis:
Biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy.
Kiedy będą dość sztywne dodajemy powoli partiami cukier.
Następnie dodajemy żółtka (również powoli, nie wszystkie
naraz). Kiedy składniki połączą się przestajemy miksować i
partiami dodajemy przesianą mąkę, a następnie kakao. Mieszamy
metalową łyżką lub szpatułką. Nie za długo, jedynie do
połączenia składników.
Spód tortownicy przekładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego na 160
stopni piekarnika. Pieczemy około 35-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto
natychmiast z piekarnika i rzucamy na ziemię z wysokości około
40cm. Wyjmujemy z formy dopiero po ostygnięciu.
Składniki do nasączenia połączyć i
przecięty na 2 lub 3 części biszkopt dokładnie nasączyć.
Krem
Śmietankę miksujemy. Po około 2
minutach dodajemy śmietan-fix. Partiami zaczynamy dodawać przesiany
cukier puder. Mniej więcej 1/3 kremu oddzielamy, aby pokryć nim
wierzch tortu. Do reszty kremu dodajemy kawę. Jeszcze chwilę
miksujemy do połączenia i przekładamy kremem tort. Wierzch
smarujemy dokładnie jaśniejszym kremem (bez kawy).
Ganache
Śmietankę podgrzewamy uważając żeby
jej nie spalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Czekamy
kilka minut i zaczynamy mieszać aby dokładnie rozpuścić czekoladę
i połączyć ją ze śmietanką. Czekamy aż ganache będzie miał
odpowiednią konsystencję (kilka minut) i polewamy nim tort.
Beziki (do dekoracji)
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod
koniec partiami dodajemy cukier. Dodajemy kawę i mieszamy do
połączenia. Przekładamy do szprycy i wyciskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
140 stopni na około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Bezami i czekoladą dekorujemy tort.
Smacznego!
Czy kawa do kremu i do bezow ma być dodana w granulkach - rozpuszczalna? Czy należy przed dodaniem ja rozpuścić w odrobinie wody?
OdpowiedzUsuńOj, dopiero teraz zauważyłam pytanie! Oczywiście rozpuszczona (u mnie była to mocna kawa z ekspresu)
Usuń