poniedziałek, 31 października 2016

Deser idealny - wyspy z musem z białej czekolady ❤


Wiele osób było zainteresowanych przepisem na piękne wysepki z musem z białej czekolady. Zdecydowałam, że muszę się nim z Wami podzielić! :)
Do wykonania tego deseru nie potrzebna jest koniecznie półokrągła forma. Można zrobić je na przykład w salaterkach. Muszę jednak przyznać, że to dzięki formie deser prezentuje się oryginalnie i luksusowo. Swoją silikonową formę na 5 wysepek znalazłam na allegro. Sam przepis to tak naprawdę połączenie kilku. Zapewniam – jest pyszny! Zapraszam do wypróbowania! :)



Składniki na 5 wysepek:

Biszkopciki na spód wyspy:
2 średniej wielkości jaja
3 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
10g masła
1,5 łyżki kakao

Mus:
150g białej czekolady
1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody

Lustrzana glazura:
50g białej czekolady
40 ml wody
130g cukru
75g śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
barwnik spożywczy

Dowolny dżem do posmarowania biszkopcików
Ewentualnie owoce do dekoracji i wciśnięcia w mus (ja użyłam malin, które świetnie współgrają z białą czekoladą)
Czekolada do dekoracji
Wiórki kokosowe do dekoracji


Przepis:

Biszkopciki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka w skorupkach włożyć pół godziny wcześniej do ciepłej wody, aby się ogrzały.
Masło roztopić i wystudzić do temperatury pokojowej.
Dno kwadratowej formy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić ogrzane jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej, jasnej masy (ubijać około 10 minut). Czy masa jest gotowa można sprawdzić na mieszadle. Powinna delikatnie opadać na resztę ciasta i pozostawać na mieszadle kilka sekund.
Do masy wsypać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać delikatnie do połączenia. Podczas ostatniego mieszania dodać wystudzone masło zmieszane wcześniej z jedną łyżką masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie!
Masę przelać do formy i wyrównać. Piec około 13-15 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Wystudzić.
Po wystudzeniu wyjąć z formy pomagając sobie nożem (odkrawając ciasto od formy). Wykroić kółka około 1 cm mniejsze od średnicy formy na wysepki. Ja zrobiłam to odciskając szklankę i pomagając sobie nożem.

Mus
W miseczce lub szklance wymieszać żelatynę z wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Pół szklanki śmietany podgrzać do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Natychmiast dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać od czasu do czasu, aby połączyć składniki. Schłodzić do temperatury pokowej.
Pozostałą śmietankę ubić. Do wystudzonej masy dodać 1/3 ubitej śmietanki. Delikatnie wymieszać. Dodać resztę śmietanki i bardzo delikatnie wymieszać jedynie do połączenia składnków.
Gotowy mus schłodziłam chwilę w lodówce gdyż nie był zbyt sztywny. Po około 10/15 minutach należy przelać go do foremek.

W gotowy mus można wcisnąć owoce. Na górę położyć wycięte biszkopciki posmarowane ulubionym dżemem wciskając je lekko w mus. Wstawić do zamrażarki najlepiej na całą noc.

Glazura
Żelatynę zalać małą ilością wody jedynie aby ją przykryć.
Do garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować do rozpuszczenia. Dodać śmietanę i wymieszać do połączenia. Zagotować. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę (może być też inna ale tylko białą można zabarwić), żelatynę i barwnik spożywczy. Mieszać i zmiksować blenderem, aby masa była gładka. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30-35 stopni i polać nią wyjęty z zamrażarki deser. Aby łatwiej było wyjąć wysepki z formy warto ogrzać je pod ciepłą wodą. Ja użyłam do tego zamoczonej w gorącej wodzie ścierki. Deserki wyszły bardzo łatwo.
Glazurę można użyć także na drugi dzień jeśli wcześniej będziemy trzymać ją w lodówce, a przed użyciem podgrzejemy do żądanej temperatury (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej).

Czekoladę roztapiamy i tworzymy z niej wzorki przelewając na papier do pieczenia i wstawiając do zamrażarki. Dekorujemy gotowy deser.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz